Langlauf

Langlaufen is een manier van voortbewegen op latten door de sneeuw. In de winter wordt langlaufen als actieve sport beoefend zowel recreatief als in wedstrijdverband tot en met de Olympische spelen

Technieken:

Het langlaufen kent verschillende technieken en daar binnen ook weer verschillende stijlen die afhankelijk zijn van het terrein.
Zo onderscheiden wij:

Klassieke stijl: Hierbij blijven de ski’s in de sporen die in de sneeuw getrokken zijn (de loipes). Zo ’loopt’ men met de ski’s. maar zijn er tegenwoordige ook snelle dubbelstok technieken.

Skating of ’vrije stijl: Deze stijl lijkt op de schaatstechniek waarbij men zich zijwaarts afzet met, of soms zonder, stokken.

De eerste keer Launglaufen

De eerste keer langlaufen, zal een stuk beter gaan wanneer je al enige rolski ervaring bij de RW hebt opgedaan. Binnen de RW is er veel kennis en ervaring aanwezig om jou de juiste voorbereiding te geven voor de eerste tochten in de sneeuw. Je kan daarbij natuurlijk ook mee gaan met de andere clubleden naar de Ardennen of Sauerland zodra er voldoende sneeuw ligt.

Telemarken

Op RW is er een groep actief met Telemarken. Regelmatig wordt er afgesproken in de sneeuwhal in Zoetermeer om daar gezamenlijk de piste te verkennen. En ook het jaarlijkse Telemark Festival in Landgraaf wordt niet overgeslagen. De fijne kneepjes worden graag aan iedereen uitgelegd.

Vaker Langlaufen

Leden van de RW doen mee aan diverse langlauf marathons. De Vasaloppet in Zweden is de beroemste, maar ook bijvoorbeeld de Birkebeiner in Noorwegen kent jaarlijks deelnemers van de RW. Het gaat hierbij lang niet altijd om de snelste tijd, maar vooral om het volbrengen van de prestatie. Maar ook andere toertochten en langlauf expedities staan op het programma. Voor 2020 staat een RW clubreis naar noord Zweden gepland, met onder andere een bezoek aan het enige ijshotel ter wereld.